Advies bij ziekte of handicap

Doordat ik een reumatische aandoening heb waardoor ik in bepaalde periodes gebruik maak van krukken, een scootmobiel of een rolstoel, én honden heb, weet ik uit ervaring wat de problemen (kunnen) zijn die je daarbij tegenkomt. Dit in combinatie met mijn opleiding tot kynologisch instructeur en gedragstherapeut maakt dat ik niet alleen de problemen ken, maar in heel veel gevallen samen met u een oplossing kan bedenken. Daarnaast ben ik erg creatief en denk ik ‘outside the box’. Het maakt mij niet uit wat ik gebruik om een probleem op te lossen of te voorkomen, als het maar werkt!

advies bij ziekte en handicapHet hebben van een hond kan voor mensen met een handicap of chronische aandoening hele specifieke problemen opleveren. Een uur les op de hondenschool kan door praktische problemen of een tekort aan energie niet haalbaar zijn. De hond uitlaten, poten afdrogen, de vacht verzorgen, poep opruimen, noem maar op. Allemaal dingen waar de gemiddelde hondeneigenaar nauwelijks bij nadenkt, maar die een flinke uitdaging kunnen zijn als je een lichaam hebt wat minder vanzelfsprekend meewerkt.

Daarnaast kan het moeilijker zijn de hond te ‘sturen’ als je in een rolstoel/scootmobiel zit of slecht ter been bent. Veel honden luisteren minder goed als je ‘kleiner’ bent, of weten uit ervaring dat je tijd nodig hebt om bij ze te komen. Tijd die ze dan kunnen gebruiken om iets te doen waar je als eigenaar niet zo blij mee bent. In dat geval is het extra belangrijk om veel aandacht te besteden aan de training van de hond.

Advies bij het kiezen van een hond

Een pup in huis?Advies bij ziekte of handicap
Veel mensen die een chronische ziekte of handicap hebben zijn veel thuis. Als je daarnaast van honden houdt kan een hond je gezelschap bieden, je kunt met hem bezig zijn, de hond geeft je een reden om naar buiten te gaan en zorgt ook nog vaak voor extra sociale contacten. Maar gaat dat allemaal wel lukken met een pup?
Vaak een terechte vraag. Je zult dus ook niet zomaar een hond kunnen kiezen omdat je hem zo leuk vindt. Het is belangrijk te bedenken wat zo’n pup nodig heeft aan beweging, uitdaging, vachtverzorging, en alles wat er verder bijkomt tijdens zijn leven.
Bij die vragen kan ik helpen door met u te bekijken wat een geschikte hond zou kunnen zijn. Samen gaan we bekijken of er dingen in huis anders geregeld kunnen worden waardoor het verzorgen van een pup zo makkelijk mogelijk wordt.

 

Omdat training van de hond extra belangrijk is als de begeleider rekening moet houden met lichamelijke problemen kan ik u vanaf de eerste week dat de pup bij u in huis is begeleiden bij de training en opvoeding. Doordat dit bij u thuis en in uw buurt gebeurt kunt u het meteen in de praktijk oefenen en toepassen.

Of een herplaatser?
Advies bij ziekte of handicapEen pup in huis is ontzettend leuk, maar vraagt ook heel veel energie. Voor mensen die daar niet zoveel van hebben kan het een betere oplossing zijn om een jonge of volwassen hond te nemen.
Daarbij is het dan wél weer extra belangrijk dat die hond niet heel veel probleemgedrag met zich meebrengt. Iets wat helaas wel vaak het geval is bij honden die een nieuw thuis zoeken.
Goed advies kan dan een waardevol hulpmiddel zijn.
Samen met u kan ik kijken welk type hond bij u past, wat haalbaar is qua beweging en uitdaging van de hond, de energie die het u kost, de kosten die een bepaalde hond met zich meebrengt.
Helemaal voorspellen hoe een herplaatste hond zich na een paar maanden in zijn nieuwe omgeving zal gedragen is niet mogelijk, maar er zijn wel een heleboel dingen die ik kan testen en observeren waardoor de kans op problemen minder groot wordt.

Gedragstherapie
Natuurlijk komt ‘gewoon’ probleemgedrag ook voor bij honden van mensen met een handicap of chronische ziekte. Het oplossen van het gedrag kan daardoor wel wat minder gewoon zijn. Door mijn ervaring op dit gebied kan ik voor u een gedragstherapie op maat maken waarbij ik rekening houd met uw mogelijkheden.